De verkoop van planten in bloempotten en sierstukken. 6% of 21% BTW?

24/10/2019


In de circulaire 2019/C2/92 van 19 september 2019, maakt de fiscus ervan gebruik zijn standpunten inzake de verkoop van samengestelde sierteeltproducten, zoals levende planten in pot en bloemstukken, aan te passen.

De nieuwe standpunten moeten toegepast worden vanaf 1 januari 2020 en gaan we in dit artikel voor u verduidelijken.

Tot 31/12/2019 kunnen levende planten in pot of sierstukken verkocht worden aan een tarief van 6% BTW als de waarde van de levende planten minstens 80% vertegenwoordigt van het geheel.
Er is bijgevolg geen opsplitsing nodig qua btw tarief in de verkoop van de planten (6% BTW) en de pot/schaal (21%) waarin ze geleverd worden.

Vanaf 01/01/2020 onderscheidt de fiscus drie categorieƫn van samengestelde sierteeltproducten.

  1. De verkoop in een "normale" pot;
  2. De verkoop van bloemenkransen en bloemstukken;
  3. De verkoop in meer dan een "normale" pot.

1. De verkoop in een "normale" pot.

Levende planten, bloemen, knollen enzovoort, verkocht in pot enkel noodzakelijk voor transport of als verpakkingsmiddel om de inhoud vers te houden en hen van de nodige potgrond en voedingsstoffen te voorzien, door de fiscus ook wel container genoemd, is voor de volledige verkoopprijs onderworpen aan het btw tarief van 6%.

2. De verkoop van bloemenkransen en bloemstukken.

Levende planten, bloemen, knollen enzovoort, aangeboden als bloemstuk, bloemenkrans of boeket samen met bijkomstige niet-verse elementen (blaadjes, lintjes, gekleurde takjes) en voorwerpen die strikt noodzakelijk zijn om de planten/ bloemen te bewaren, te ondersteunen of vast te maken (steekschuim, piepschuim, waterhouder,...) zijn voor de volledige verkoopprijs onderworpen aan het btw tarief van 6% op voorwaarde dat de niet-verse elementen bijkomstig zijn.

De fiscus geeft in zijn circulaire niet aan wat als bijkomstig gezien moet worden, maar er mag aangenomen worden dat waarde van de niet-verse elementen, niet meer mag bedragen dan de helft van de gehele verkoopprijs.

3. De verkoop in een meer dan "normale" pot.


Levende planten, bloemen, knollen enzovoort, verkocht in een sierpot zijn voor het geheel van de verkoopprijs onderworpen aan 21% BTW.

De fiscus ziet een sierpot dus niet als een "tijdelijke container" zoals in categorie 1 of een steekschuimblok zoals in categorie 2, maar als een pot niet noodzakelijk voor transport/ bewaring/het ondersteunen of vastmaken van de planten.

Een plant, sierstuk, boeket in een decoratieve pot, vaas, schaal, valt onder deze categorie qua BTW tarief.